EU sleutelt opnieuw aan ‘zwarte lijst’ van belastingparadijzen

© Anna_Jedynak (iStock)

De Europese ministers van Financiën hebben dinsdag opnieuw gesleuteld aan de Europese ‘zwarte lijst’ van landen die weinig of geen inspanningen doen om belastingontduiking en -ontwijking tegen te gaan. Op de lijst, die in december 2017 voor het eerst gepubliceerd werd, staan nu nog negen landen.

Drie maanden geleden plaatsten de Europese lidstaten zeventien landen op hun allereerste gemeenschappelijke lijst van landen die ze als belastingparadijzen beschouwen. In januari werden al acht landen geschrapt, dinsdag zijn ook Bahrein, de Marshalleilanden en Saint Lucia van de lijst verwijderd.

Tegelijk zijn drie nieuwe landen aan de lijst toegevoegd. Het gaat om de Bahama’s, Saint Kitts en Nevis en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Zij maakten deel uit van een groep Caribische landen die in september 2017 door verschillende orkanen getroffen zijn en die van de EU uitstel kregen om aan te tonen dat ze belastingontwijking aanpakken. Drie landen konden de Europese ministers geen garanties geven en komen nu dus alsnog op de zwarte lijst terecht. Vier andere landen zijn dinsdag meteen op de Europese ‘grijze lijst’ geplaatst.

Op die grijze lijst staat een zestigtal landen die zich er ‘op het hoogste politieke niveau’ toe geëngageerd hebben belastingfraude te bestrijden, maar waarvan de EU-landen vinden dat ze nog steeds van nabij opgevolgd moeten worden.

De Europese lidstaten proberen intussen aan de kritiek tegemoet te komen dat de criteria die ze hanteren om landen op hun zwarte of grijze lijst te plaatsen ondoorzichtig zijn. Door de brieven te publiceren die de bevoegde werkgroep zelf naar die landen verstuurd heeft, hoopt ze meer transparantie aan de dag te leggen. De EU zoekt ook toestemming van de betrokken landen om de door hen aangegane engagementen openbaar te maken. Tot nu is het een raadsel met welke argumenten zij de Europese ministers van Financiën (al dan niet) konden overtuigen.

Partner Content