‘Btw op reparaties van elektro moet dalen van 21 naar 6 procent’

© Getty Images/iStockphoto

KVLV, de grootste vrouwenorganisatie van Vlaanderen, heeft tijdens een persontmoeting in de Vilvoordse Kringwinkel Televil gepleit voor een verlaging van het btw-tarief op herstellingen van elektro van 21 tot 6 procent. Het is een van de voorstellen waarmee de organisatie, die verspreid over 900 lokale groepen meer dan 92.000 vrouwen groepeert, het massale dumpen van elektrische apparaten wil tegengaan.

Terwijl er in 2015 in ons land 284.618 ton nieuwe elektro op de markt gebracht werd, zamelde Recupel, de organisatie die in ons land afgedankte elektro-apparaten en lampen inzamelt en verwerkt, 111.356 ton in voor recyclage, goed voor 25,2 miljoen toestellen. De oorzaak hiervan is dat apparaten te snel stuk gaan en het te lastig en te duur is om ze te herstellen of om vervangende onderdelen te vinden.

Ecologische voetafdruk

De consument kiest hierdoor eerder voor een nieuw toestel van voor reparatie. Nik Van Gool, nationaal KVLV-voorzitster, wees er woensdag op dat zowel de productie van nieuwe elektro als de afvalverwerking van afgedankte apparaten een zware impact heeft op onze ecologische voetafdruk.

Naast de BTW-verlaging vraagt KVLV de overheid ook om de wettelijke garantieperiode te verlengen tot 5 jaar en de huidige periode van ‘vermoeden van onschuld’ van 6 maanden op 2 jaar te brengen. De producenten dienen bovendien verplicht te worden om de verwachte levensduur van toestellen te communiceren. KVLV roept fabrikanten op om deze levensduur te verlengen door voor stevige en kwaliteitsvolle onderdelen te kiezen, modulaire producten te ontwerpen en software updates langer mogelijk te maken.

Consumenten moeten ten alle tijde kunnen kiezen voor herstelling. KVLV roept voorts eenieder op om bewuster te consumeren en als alternatief voor een nieuwe aankoop te opteren voor herstelling, aankoop van tweedehands of het lenen en delen van toestellen die men beperkt nodig heeft. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content