885 codes, hoe is het zover kunnen komen?

© Dino
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Wie zijn belastingbrief wil invullen moet bijna een expert in de arm nemen om dat te kunnen doen. “Het moet en kan veel eenvoudiger”, reageert Patrick Derthoo van de dienstverlener Deloitte.

Veel Belgen zien niet langer het bos door de bomen wanneer ze hun belastingaangifte moeten invullen. Die is sinds vorig jaar aangedikt met 75 nieuwe codes en telt nu 885 codes. “Ons land is daarin een van de koplopers”, reageert Patrick Derthoo van de dienstverlener Deloitte. Enkel in Ierland moeten de belastingplichtigen meer codes invullen: 1300. Dat leert een een vergelijkende studie van Deloitte.

“Sinds de zesde staatshervorming zijn er meer dan 200 codes bij gekomen. Dat komt omdat de aangifte een weerspiegeling is van het wetboek. Zodra iets verandert in het wetboek, heeft dat een impact op onze aangifte, met een wildgroei aan codes tot gevolg.”

De regionalisering van de hypotheekfiscaliteit is daar een voorbeeld van. Sinds de zesde staatshervorming is de federale woonbonus in het Vlaams Gewest vervangen door de Vlaamse woonbonus. Dat belastingvoordeel is vorig jaar op de koop toe getransformeerd tot de geïntegreerde Vlaamse woonbonus. In Wallonië werd dan weer de Chèque Habitat in het leven geroepen. Het gevolg? Vak XI, het vak voor de kapitaalaflossingen en de intresten, telt nu 30 codes meer dan vorig jaar, 161 in totaal.

Vereenvoudiging

Door een aantal vereenvoudigingen kan de fiscus gemakkelijk een aantal bladzijden schrappen uit de aangifte

“Het moet en het kan veel eenvoudiger”, reageert Derthoo. Hij is onder meer een voorstander van een belastingaangifte die uit twee delen bestaat: een regionaal en een federaal gedeelte. In het eerste gedeelte zouden onder meer kapitaalaflossingen van een woonlening kunnen komen. “Daardoor krijgt de belastingplichtige veel minder codes voorgeschoteld en zal hij minder fouten maken”, aldus Derthoo. Ook de dienstencheques kunnen worden opgenomen in de regionale aangifte. “We merken dat daar nog veel fouten worden gemaakt. In Vlaanderen is het voldoende om het bedrag van de dienstencheques in te geven. In Brussel moeten de belastingplichtigen zowel het bedrag als het aantal cheques ingeven. Veel Vlamingen lezen de voetnoot in de aangifte niet en volgen de Brusselse richtlijn”, verduidelijkt de expert.

Ook de aangifte van de zelfstandige inkomens kan volgens Derthoo veel eenvoudiger. “Nu moeten zelfstandigen drie bladzijden doorploegen als ze hun inkomens willen ingeven. Net zoals het wetboek maakt de aangifte een onderscheid tussen drie zelfstandige inkomstengroepen: baten, bedrijfsleiders en winstgevende activiteiten. Veel zelfstandigen weten niet in welke groep ze zitten. Maar die drie groepen worden op dezelfde manier belast. Waarom schrapt de fiscus die drie groepen dan niet? Door die eenvoudige stap kunnen we twee bladzijden schrappen uit de aangifte”, merkt Derthoo op.

Leerschool Nederland

Derthoo is ervan overtuigd dat ons land ook een tandje moet bijsteken in de digitalisering. “België heeft op dat gebied lang tijd voorgelopen op de andere landen. Maar de afgelopen twee jaar zijn we stilgevallen. Ondertussen hebben andere landen ons voorbijgestoken”, merkt hij op.

In Nederland moet je al je best doen om je aangifte nog op papier in te vullen”

Hij maakt daarbij de vergelijking met Nederland. “Daar moet je al je best doen om je aangifte nog op papier in te vullen. Zij hebben ondertussen ook een applicatie ontworpen die zeer intuïtief werkt. De applicatie helpt de belastingplichtige bij het invullen van de aangifte door middel van ja/nee-vragen. Zo wordt vermeden dat de persoon in kwestie codes te zien krijgt die niet van toepassing zijn op hem of haar.” In Nederland telt de belastingaangifte bovendien slechts 50 codes. Vroeger waren dat er meer dan 200.

Volgens de expert kan ons land veel leren van Nederland. Zo zijn de gegevens over de onroerende inkomsten op voorhand ingevuld in de aangifte. In België is dat nog niet het geval. “Dat maakt het voor de belastingplichtige veel eenvoudiger zijn aangifte in te vullen. We hebben wel vastgesteld dat de belastingplichtige dit jaar een waarschuwing krijgt indien hij in het vorige fiscale jaar een bepaald veld heeft ingevuld”, aldus Derthoo.

De expert stelt zich ook vragen bij verplichte gezamenlijke aangifte voor gehuwden en gemeenschappelijke partners. “Dat is niet in lijn is met de meeste andere landen. Het bemoeilijkt bovendien het invullen van de belastingaangifte en verhoogt het aantal codes jaar na jaar. De regel in de meeste onderzochte landen is dat iedere belastingplichtige (gehuwd of niet) zijn eigen aangifte moet indienen onafhankelijk van zijn partner”, besluit bij.

Wie zijn belastingbrief op papier invult, heeft nog tot 29 juni tijd om dat te doen. Wie dat via Tax-On-Web doet heeft nog tot 13 juli. Wie werkt met een boekhoudkundige heeft tot 26 oktober.

Partner Content