Mijn boekhouder heeft een fout gemaakt. Wat nu?

Johan Steenackers

vrijdag 02 augustus 2013 om 10u21

© reuters

Ik had mijn boekhouder de opdracht gegeven mijn belastingaangifte in te vullen, maar hij heeft zijn werk slecht gedaan. Daardoor heb ik een boete gekregen van de fiscus. Wat kan ik ondernemen tegen mijn boekhouder?

Boekhouders moeten zich verzekeren tegen beroepsfouten. Als u een boete moet betalen door een fout van uw boekhouder, moet zijn verzekering de schade vergoeden. Is het probleem ernstiger, of betwist u de honoraria van uw boekhouder, dan moet u eerst proberen met hem een minnelijke schikking te treffen. Mislukken die pogingen, dan kunt u terecht bij het instituut waar hij staat ingeschreven.

Om zijn beroep te mogen uitoefenen, moet een boekhouder erkend zijn door een van deze drie instituten: het Instituut van de Accountants en Belastingconsulenten, het Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten of het Instituut van de Bedrijfsrevisoren. Die instellingen hebben bemiddelings- of arbitrageorganen opgericht om betwistingen over honoraria te beslechten. Ze kunnen hun leden ook sancties opleggen.

Als noch de onderhandelingen met uw boekhouder, noch het bevoegde instituut het geschil een oplossing brengen, kunt u zich nog altijd wenden tot de rechtbank. Maar zover komt het in de praktijk meestal niet.

MoneyTalk-nieuws in je facebook nieuwsfeed

 

 

Reacties

hendrik holvast | 2 augustus 2013

In het verleden ben ik daar eens met geconfronteerd geworden .Het in vullen werd aan een nieuweling jonge kerel toe vertrouwd. De gevolgen waren wel niet zo dramatisch maar dat getuigd dat het werk van de nieuweling niet werd nagekeken en dat ik meer moest betalen. Ja het kan dus gebeuren en wil daarom niet zeggen als we zo'n zaken uitgeven dat alles safe is en correct.

Ongepast?

 

Reageer

 

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks de beursactualiteit in uw mailbox, aangevuld met analyses door de redactie.

Schrijf u in op MoneyTalk dagelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op MoneyTalk Uw geld wekelijkse nieuwsbrief

E-mail: