"Hogere beurstaks brengt veel minder op dan voorzien"

dinsdag 11 september 2012 om 06u47

De verhoging van de beurstaks heeft nog maar een fractie opgebracht van wat de regering Di Rupo had gehoopt.

Beursgebouw Brussel © Belga

Tijdens de eerste zeven maanden van 2012 heeft de verhoging van de beurstaks ongeveer 2 miljoen euro meer opgeleverd dan vorig jaar. De voorziene 50 miljoen extra is nog ver weg. Dat schrijft De Tijd.

De regering Di Rupo verhoogde begin dit jaar de beurstaks voor aandelen, obligaties en beleggingsfondsen met 30 procent. Ook het maximumbedrag werd met 30 procent opgetrokken. Met die eerste verhoging wilde de regering de inkomsten uit de beurstaks jaarlijks met 50 miljoen euro doen toenemen.

Na zeven maanden lijkt die doelstelling nauwelijks haalbaar. Tot eind juli inde de fiscus voor 78,2 miljoen euro aan beurstaksen. Dat is slechts 2 miljoen euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De belangrijkste reden is de afname van het aantal beurstransacties.

Zowel de onlinebroker Binck als Keytrade zag het aantal transacties tijdens de eerste jaarhelft gevoelig terugvallen.

De kans dat de opbrengst van de beurstaks in de tweede jaarhelft een inhaalbeweging maakt, lijkt niet groot. "Ook de zomermaanden waren zwak, waardoor het ernaar uitziet dat het aantal beurstransacties dit jaar meer dan 20 procent lager zal liggen dan in 2011", vreest Thierry Ternier, de CEO van Keytrade Bank.

Het voorgaande impliceert dat ook de tweede verhoging van de beurstaks, die op 1 augustus in werking trad, wellicht niet de beoogde meeropbrengsten zal opleveren. (Belga/EE)

MoneyTalk-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: ,

 

Reacties

Thatcher | 19 september 2012

Het totale systeem van Margaret Thatcher invoegen het zou wel na een paar jaar verbeteren, onze heren politiekers zouden eerst beter haar Statecraft boek lezen voor dat ze aan politiek doen, aan politiek doen is een ernstige bezigheid, geen eigen verrijking als politieker staat je te dienste van de bevolking die voor je gekozen heeft, schaft de btw af, haal de belastingen drastisch naar beneden na enkele jaren zullen ze wel de vruchten plukken de luiaard niet natuurlijk.

Ongepast?

Gustfrans | 16 september 2012

Mensen, je kunt toch van een socialist niet verwachten dat die verstand van de beurs heeft? Dat is toch het terrein van de liberalen en de kerk? Een socialist zingt alleen maar van: "Hete wijven voor de werkman". En verder komt hij op voor de belangen van de werkende mens, zonder aan zijn eigen belang te denken. Dat offert hij graag op voor zijn arbeiders. En als jullie dat niet geloven, bedenk ik wel wat anders.

Ongepast?

jp101 | 15 september 2012

Als het zo verder gaat dan ga ik snachts pikken en door de dag vogelen! Zo lopen er al veel in dit apenland.

Ongepast?

VanmarckeMaarten | 13 september 2012

flemishdream: en corse waar is die? Zou die dan toch naar Noord-Korea zijn?

Ongepast?

flemishdream | 11 september 2012

De grote afwezigen op dit topic - swa peeters - hammerneyttime - Marx1enz. Enz. Enz. Ze zijn met geen verstraler te vinden, wat een loosers !

Ongepast?

 

Reageer

 

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks de beursactualiteit in uw mailbox, aangevuld met analyses door de redactie.

Schrijf u in op MoneyTalk dagelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op MoneyTalk Uw geld wekelijkse nieuwsbrief

E-mail: